Säänkestävä teräs

2kk, 4-6kk, 12-18kk

Ominaisuudet

Corten on säänkestävä teräsmateriaali, jonka luonnollisen näköinen patinapinta kehittyy ajan myötä, antaen tuotteelle elävän ja yksilöllisen ilmeen. Oikein käytettynä materiaali vaatii vain vähän huoltoa ja sen ilmeikäs ulkonäkö kestää pitkään.

Corten on lähestulkoon puhdasta terästä, joka sisältää vain pienen määrän lisäainetta, jonka ansiosta materiaalin pinnalle muodostuu suojaava patinakerros, kun se altistuu sääolosuhteille. Patinalla on aluksi punaruskea väri, joka tummuu ajan myötä.

Corten-teräs on säänkestävää, sillä se suojaa itse pintansa hapettumiselta (oksidoituminen). Kun corten -teräs altistuu vuorotellen sekä kosteille että kuiville olosuhteille, sen pintaan kehittyy siihen seostetun kuparin, kromin, nikkelin ja fosforin ansiosta tiivis oksidikerros eli patina. Erillinen pintakäsittely corten-tuotteissa ei ole siis välttämättä tarpeellista. 

Cortenin täydellisen oksidoituminen kestää normaaliolosuhteissa (ilman kiihdyttimiä)  keskimäärin 12-18 kuukautta. Tänä aikana kun corten ei ole vielä vakaa ilmenee sateella jonkin verran ruosteen valumista. Tämä on täysin normaalia, mutta saattaa aiheuttaa, varsinkin huokoisiin materiaaleihin tahriintumista.

 

Huolto ja ylläpito

Patina estää teräksen hapettumisen ja siten hidastaa teräksen ruostumista merkittävästi. Jos suojakerros vaurioituu, vauriokohtaan muodostuu uusi patina suojaamaan terästä. Tummuneen patinakerroksen voidaan haluttaessa mekaanisesti poistaa, jolloin oksidoitumisprosessi alkaa jälleen alusta palauttaen samalla pintaan vaalean punaruskean sävyn.

Voit korjata pienet pintavirheet (tahrat, naarmut ja lommot) hankaamalla pintaa alaspäin

teräsvillalla virheen poistamiseksi. Suositellaan käsittelemään aina kokonainen pinta pelkän vauriokohdan sijaan. Kostuta pinta sitten vedellä ja anna pinnan oksidoitua.

Luonnonkivi

varpaisjärven musta, kurun harmaa, spektroliitti

Ominaisuudet

Käyttämämme luonnonkivet ovat kovia ja kulutusta kestäviä materiaaleja, joilla erinomaiset säänkestävyysominaisuudet. Kivi on luonnollinen materiaali ja jokainen kivi on yksilöllinen. Tästä syystä samankin lajin kivet eroavat toisistaan värisävyjen, struktuurin ja rakeisuuden osalta. Kiveen kuuluu luonnollisia virheitä ja puutteita. Ympäristön olosuhteiden muuttuessa (kuuma / kylmä, kuiva / märkä) luonnon kiven sisäinen kosteustasapaino muuttuu, mikä voi aiheuttaa halkeamia. Kaikki tämä on luonnollista. 

 

Pintakäsittely

Pintakäsittely vaikuttaa kiven käytännöllisiin ominaisuuksiin kuten liukkauteen ja puhdistettavuuteen sekä esteettisiin ominaisuuksiin korostaessaan tai häivyttäessään kiven väriä ja pintakuviota.

Eri käsittelyvaihtoehtoja ovat kiillotettu (väri voimakas, kiiltävä), hiottu (väri vaihtelee hionta-asteesta riippuen, naarmuton), sahattu (himmeä, pinnassa saattaa olla naarmuja sahauksesta, muuten sileä ja suora), poltettu (elävä, kiven kuvioinnin esiin tuova pinta, pinta karkeahko ja suora), ristipäähakattu (vaaleahko, tasaisen karkea jyväpinta, syvyys < 5 mm), karkeahakattu (vaaleahko, tasaisen karkea jyväpinta, syvyys < 10 mm),  hiekkapuhallettu (vaalea, tasaisen karhea ja suora pinta), kuulapuhallettu (vaaleahko, pinta karkea mutta tasainen ja suora), lohkottu (värikäs, viimeistelemätön lohjennut kivipinta).

Kiillotetut pinnat saattavat ajanmyötä hieman menettää peilaavuuttaan auringon uv-säteilyn ja ilman epäpuhtauksien johdosta.

 

Huolto ja ylläpito

Kiillotetut ja mattahiotut kivipinnat:

Poista lika vedellä ja puhdistusliinalla. Valkeiden tahrojen kuten steariiniroiskeiden poistamisessa voi käyttää laimeaa pesuaineliuosta, tinneriä tai puhdistettua bensiiniä. Tällöin on puhdistettava koko pinta, jotta ei synny värieroja kiven pintaan. Huuhtele pinta huolellisesti puhdistuksen jälkeen.

Sahatut, hiekkapuhalletut, poltetut ja hakatut kivipinnat:

Puhdista pinta vedellä ja harjalla. Tummuneita pintoja voi puhdistaa myös astianpesuaineella tai muulla ympäristöystävällisellä heikosti emäksisellä pesuaineella. Hakatulle pinnalle kertyvä sammal voidaan poistaa teräsharjalla. Pinta on huuhdeltava huolellisesti tämän jälkeen, sillä muuten kiven pintaan voi muodostua ruostetta.

Kultauksaet, maalaukset sekä pronssikirjasimet ja -koristeet:

Puhdista kullatut ja maalatut pinnat erittäin varovasti pyyhkimällä. Älä käytä harjaa tai painepesuria. Pronssikirjainten ja -koristeiden puhdistuksessa on syytä noudattaa yleisiä pronssin puhdistusohjeita. Huomioi puhdistusaineiden valmistajien suoja- ja käyttöohjeet!

Luonnonkivien louhinnan ohelle tarjoamme vaihtoehtona myös kivikomponenttimateriaaleja:

Ultra High Performance Concrete (UHPC)

valkoinen, harmaa, antrasiitti

Ominaisuudet

Käyttämämme UHPC on koostuu erittäin hienojakoisista (n. 0,05 mm: n raekoko) luonnollisista mineraalikomponenteista (sementti- ja graniitti- tai marmorikomponentit) sekä lasikuidusta, joka takaa lopputuotteen kestävyyden ja joustavuuden. Materiaalin kokonaisekologisuusastetta nostaa entisestään se, että osa runkoaineesta on kierrätettyä, paikallista betonimurskaa. Isompirakeiset luonnolliset mineraalikomponentit, joita voidaan käyttää lisäämään materiaalin elävyyttä on louhinta- ja kiviteollisuuden prosessijätettä. Näin nämä tuotteet osaltaan vähentävät muiden teollisuuden alojen resurssihävikkejä.

Pintakäsittely

Muottipinta, kiillotettu, ristipäähakattu, hiekkapuhallettu.

Kaikki pinnat impregnoidaan kivenkyllästekäsittelyllä, joka parantaa tuotteen kestävyysominaisuuksia ja lisää näin sen elinikää. Impregnointikäsittely suojaa eroosiolta estäen veden ja lian imeytymistä sekä jään muodostumisen. Pintoihin voidaan lisätä vielä erillinen nano-käsittely antamaan erityissuoja likaa vastaan. Kiillotetut pinnat saattavat ajanmyötä hieman menettää peilaavuuttaan auringon uv-säteilyn ja ilman epäpuhtauksien johdosta.

Huolto ja ylläpito

UHPC on erittäin kestävä materiaali, joka vaatii vain vähän hoitoa. Pinnat on kuitenkin hyvä ajoittain puhdistaa puhdistusliinalla. Pinnan impregnointikäsittely on myös hyvä toistaa 5 vuoden välein. Huomioi käsittelyaineiden valmistajien suoja- ja käyttöohjeet!

Tummimmat värisävyt saattavat ajanmyötä hieman vaaleta auringon uv-säteilyn johdosta.

Muokattu luonnonkivi

valkoinen, harmaa, musta

Ominaisuudet

Muokatut luonnonkivet ovat laadullisesti luonnonkiviä tasalaatuisempia. Niissä ei ilmene luonnonkiville mahdollisia jännitteitä tai virheitä. Väri- ja rakeisuusominaisuuksia voidaan muokata lähes loputtomasti. Muokatut luonnonkivet valmistetaan joko marmori- tai kvartsijauheesta, hartsista ja pigmenttimineraaleista käyttäen alipainevärähtelyä. Kivet viimeistellään leikkaamalla, hiomalla ja kiillottamalla aivan kuten luonnonkivetkin. Kovuuden, lujuuden ja kiillon parantamiseksi sekä veden imeytymisen vähentämiseksi materiaali impregnoidaan kivenkyllästekäsittelyllä.

Pintakäsittely

Kiillotettu, ristipäähakattu, hiekkapuhallettu.

Kaikki pinnat impregnoidaan kivenkyllästekäsittelyllä, joka parantaa tuotteen kestävyysominaisuuksia ja lisää näin sen elinikää. Impregnointikäsittely suojaa eroosiolta estäen veden ja lian imeytymistä sekä jään muodostumisen. Pintoihin voidaan lisätä vielä erillinen nano-käsittely antamaan erityissuoja likaa vastaan. Kiillotetut pinnat saattavat ajanmyötä hieman menettää peilaavuuttaan auringon uv-säteilyn ja ilman epäpuhtauksien johdosta.

Huolto ja ylläpito

Muokatut marmori- ja kvartsikivet ovat erittäin kestäviä ja ne vaativat vain vähän hoitoa. Pinnat on kuitenkin hyvä ajoittain puhdistaa puhdistusliinalla, vedellä ja miedolla pesuaineella. Pinnan impregnointikäsittely on myös hyvä toistaa 5 vuoden välein. Huomioi käsittelyaineiden valmistajien suoja- ja käyttöohjeet!

Tummimmat värisävyt saattavat ajanmyötä hieman vaaleta auringon uv-säteilyn ja ilman epäpuhtauksien johdosta.

Puu

tammi, lehtikuusi, haapa

Ominaisuudet

Luonnon materiaalina puun ominaisuudet, kuten ulkonäkö, lujuus ja muut fysikaaliset ominaisuudet vaihtelevat. Jokainen puu on yksilöllinen. Tästä syystä samankin lajin yksilöt eroavat toisistaan. Puuhun kuuluu luonnollisia virheitä ja puutteita. Ympäristön olosuhteiden muuttuessa (kuuma / kylmä, kuiva / märkä) puun sisäinen kosteustasapaino muuttuu ja puu voi lisätä tai vähentää sen tilavuutta, mikä voi aiheuttaa halkeamia. Kaikki tämä on luonnollista.

Pintakäsittely

Puun suojauksen tarkoitus on säilyttää puun ja puutuotteiden hyvät ominaisuudet ja samalla estää mahdolliset laho-, home-, hyönteis- ym. vauriot. Yleensä puu säilyy käsittelemättömänäkin pitkiä aikoja, jos puumateriaalin riittävästä rakenteellisesta suojauksesta huolehditaan. Puun pitkäaikaiskestävyyden edellytys on muun muassa se, että puun kosteus on jatkuvasti alle 20 %. Ympäristövaikutusten vähentämiseksi suojaamme puutuotteemme kemiallisesti eli niille tehdään valmiiksi pinnan impregnointikäsittely luonnonmukaisilla öljy- ja vahatuotteilla. Käsittely on hyvä toistaa aluksi 2-3 vuoden ajan vuosittain ja jonka jälkeen vähintään 5 vuoden välein.

Huolto ja ylläpito

Puu on elävä luonnon materiaali, joka on oikein huollettuna kestävä ja varsin pitkäikäinen. Puutuotteissamme on jo valmiiksi öljy- ja vahakäsittely ja siksi ne vaativat vain vähän hoitoa. Pinnat on kuitenkin hyvä ajoittain puhdistaa puhdistusliinalla. Pinnan impregnointikäsittely on hyvä toistaa aluksi 2-3 vuoden ajan vuosittain ja jonka jälkeen vähintään 5 vuoden välein. Huomioi öljy- ja vahavalmistajien suoja- ja käyttöohjeet!

YLEISTÄ

Kun materiaali on vastaanotettu ja jos asennus ei ole 48 tunnin kuluessa, tuotteet on poistettava pakkauksestaan tai säilytettävä kuivavarastoympäristössä. Tämä estää tuotteen mahdolliset korjaamattomat vahingot johtuen ympäristötekijöistä, kuten kondensaatiosta, lämmöstä, auringosta jne.

Tuotteen takuun säilyttämiseksi on erittäin tärkeää noudattaa valmistajan ”Care and Maintenance” -oppaassa mainittuja tuotteen hoitosuosituksia. Jos sinulla on kysyttävää asianmukaisesta kunnossapitotoimenpiteestä, voit olla yhteydessä Absentus:n tukeen (info@absentus.com)

Suosittelemme öljykynttilöitä käytettäväksi tuotteissamme.